Enums, switch statements en SOLID - deel 2
Het Single-Responsibility principe
Vorige week liet ik een stuk code zien dat op verschillende manieren de SOLID-principes schond. Deze week gaan we een eerste stap zetten deze code te refactoren om hem wat makkelijker onderhoudbaar te maken.
We beginnen ons SOLID-avontuur met de S van Single-Responsiblity principe (SRP). Het SRP stelt dat een software-entiteit moet maar één reden hebben om te worden aangepast, of, met andere woorden, precies één verantwoordelijkheid hebben.
Dit is in zekere zin zowel het eenvoudigste als het belangrijkste principe om in je dagelijkse ontwikkelpraktijk te integreren.
(Ik stel me graag voor dat dit ook de reden is waarom hij helemaal vooraan staat in de afkorting. Maar de waarheid ligt waarschijnlijk bij het feit dat “LOSID” of “DILOS” een stuk minder pakkend is. “DISOL” klinkt wel weer cool, maar helaas niet erg duurzaam.)
Hoe minder verantwoordelijkheid, hoe beter
Waarom is het SRP zo belangrijk? Omdat code die meerdere verantwoordelijkheden tegelijk heeft, ontzettend snel ontzettend moeilijk wordt om te volgen.
Je kunt je ook wel voorstellen waarom. Probeer eens in stappen van drie terug te tellen van duizend naar nul. Probeer dat nu eens terwijl je een pen balanceert op het puntje van je vinger. Probeer dat nu eens terwijl je een afspraak probeert te maken bij de tandarts.
Al die taken zijn op zichzelf genomen niet bijzonder complex. Maar allemaal tegelijkertijd zijn ze onmogelijk uit te voeren.
Wie veel dingen tegelijkertijd probeert te doen, legt een grote cognitieve last op zichzelf om verschillende ballen tegelijkertijd in de lucht te houden. Het is moeilijk die last te blijven dragen. Op een gegeven moment laat je een bal vallen. Wie teveel tegelijk doet, zal onherroepelijk fouten maken.
Met code is het niet anders. Wie code schrijft (of leest, of debugt, of refactort…) die veel tegelijk doet, zal dingen over het hoofd zien en bugs introduceren. En alsof dat nog niet vervelend genoeg is, maakt de complexe aard van zulke code het moeilijk om de bug op te sporen.
SRP bij hoog en bij laag
Een tweede reden waarom het zo belangrijk het SRP te internaliseren, is dat het op vrijwel alle abstractieniveaus kan worden toegepast. In de definitie wordt niet voor niets van het generieke “software-entiteit” gesproken.
Methods zouden maar één verantwoordelijkheid moeten hebben. Datzelfde geldt voor classes. En je zou hetzelfde ook kunnen stellen voor modules. De traditionele verdeling van software in drie lagen - user interface, businesslogica en data access - is een toepassing van het SRP op architectureel niveau. Zelfs voor complete applicaties geldt: liever een die één probleem goed oplost, dan een die een heleboel problemen half oplost.
Natuurlijk hebben al die entiteiten niet één verantwoordelijkheid op hetzelfde niveau. Een goed geschreven method is alleen verantwoordelijk voor zoiets simpels als het optellen van twee getallen. Een class voor het encapsuleren van alle eenvoudige rekenkundige operaties (waaronder de genoemde method). Een module voor het herbergen van rekenkundige operaties in het algemeen. En zo verder, enzovoort. Het abstractieniveau van de verantwoordelijkheid houdt gelijke tred met die van de software-entiteit.
Wie het SRP serieus neemt, schrijft code die makkelijk te begrijpen is en logisch gegroepeerd is.
De code
Dus: welke verantwoordelijkheden kunnen we allemaal in deze code onderscheiden?
De verantwoordelijkheid van de class als geheel beperkt zich tot één ding: het teruggeven van een string-representatie (claims) van de rechten (permissions) van de gebruiker (user). Dat is alvast goed nieuws: de class hoeft dus niet in tweeën te worden gesplitst omdat deze twee verschillende verantwoordelijkheden herbergt.
Het probleem is echter dat de class ook maar één method kent: GetClaimsForUser()
. Om te zien welke verantwoordelijkheden deze method heeft, is het verstandig om na te gaan onder welke omstandigheden deze aangepast zou moeten worden.
- De inleidende tekst moet worden gewijzigd.
- Eén of meerdere nieuwe rechten moeten worden toegevoegd aan de enum, of juist een verwijderd.
- De claim van één of meerdere van de rechten moet worden veranderd.
Kun je nog meer redenen bedenken waarom de method aangepast zou moeten worden?
Een stap in de goede richting
Laten we met het laatste punt beginnen. Het is de verantwoordelijkheid van GetClaimsForUser()
de claim ergens vandaan te halen. Voor de inhoud van een claim is hij dat niet, laat staan voor die van allemaal. Deze verantwoordelijkheid kan dus geabstraheerd worden naar een aparte method.
We zouden een nieuwe method kunnen schrijven met daarin opnieuw een switch-statement, maar daarmee zouden we het probleem alleen maar verplaatsen. Beter zou zijn om de logica voor het ophalen van de claim voor elke Permission
in een aparte method te plaatsen. Op die manier kun je er zeker van zijn dat die ene method alleen maar aangepast hoeft te worden als de claim van die ene specifieke Permission
wijzigt.
De code komt er dus als volgt uit te zien (voor de leesbaarheid heb ik irrelevante zaken als de class-declaratie weggelaten):
Maar hoewel de oorspronkelijke method nu minder verantwoordelijkheden heeft, kan dit niet gezegd worden voor de class. Deze bevindt zich in zekere zin op hetzelfde niveau als voorheen. Elke keer als een claim voor een bepaalde permission wordt gewijzigd, moeten we onze ClaimsHelper
aanpassen.
Zou het niet fijn zijn als we deze wijzigingen door konden voeren zonder dat we de ClaimsHelper
aan hoeven te passen?
De opdracht is duidelijk: de code die nu in de methods GetReadClaim()
, GetWriteClaim()
en GetDeleteClaim()
zit, moet de ClaimsHelper
uit. We kunnen voor alle drie een aparte class aanmaken met hun respectievelijke methods. De class voor leesrechten zou er bijvoorbeeld als volgt uit kunnen zien:
En GetClaimsForUser()
zouden we dan als volgt kunnen omschrijven:
Dit is opnieuw een stap in de goede richting! ClaimsHelper
als geheel heeft een verantwoordelijkheid minder. Elke keer als de inhoud van een claim wordt aangepast, hoeft die wijziging alleen maar doorgevoerd te worden in de bijbehorende class.
What’s next?
Helemaal solide is de code echter nog niet. De logica in GetClaimsForUser()
bevat veel herhaling en is afhankelijk van de concrete implementatie van de classes die we aanroepen. Hoe we dat netter kunnen oplossen, bespreken we volgende week. Voor wie tot die tijd graag zelf wil experimenteren, kan de code via GitHub binnenhalen.
Meer in deze reeks
- De casus
- Het Single-Responsibility principe
- Het Dependency inversion principe
- Het Open-closed principe
- SOLID en performance
- Conclusie
- Addendum: Slimmere Enums
clean code · enums · refactoren · single-responsibility principe · solid · switch statements