Meer overwegingen bij het uitzoeken van een thema

Of: Mijn Eerste Pull Request

Eerder schreef ik dat ik een nieuw thema voor deze blog wilde uitproberen. Mijn eerste keus, hello-friend, bleek niet helemaal wat ik ervan gehoopt had. Gelukkig had ik een tweede keus achter de hand: mini, een thema dat zijn naam eer aandoet.

Eenvoud

Wat me beviel aan dit thema was de stijlvolle eenvoud ervan. Eén relatief smalle kolom met daarin een voorproefje van je blogs, meer niet. Het wat kleinere lettertype straalde een zekere ontwikkeldheid uit. En de minimalistische afbeelding die erboven prijkte, gaf het geheel een smaakvolle afwerking, vond ik.

Deze keer, voordat ik keek hoe mijn blog in op z’n mini’s uit zou zien, keek ik eerst even de broncode door. (Ik had geleerd van mijn eerdere ervaringen.) Die zag er erg verzorgd uit, gelukkig maar. Enthousiast haalde ik haalde de code binnen.

Bedenkingen

Maar ook hier geldt weer: je hebt niet lang nodig om erachter te komen wat je mist ten opzichte van wat je nu hebt. Geen i18n, bijvoorbeeld. Dat betekende dat ik zelf aan de slag moest gaan, als ik de taal van mijn blog consistent wilde houden.

Maar daarnaast en vooral… waarom braken die woorden zo raar af?!

Wat blijkt: mini vult de regel gewoon uit tot het eind en gaat op de volgende regel vrolijk verder, einde van een woord of niet. Een vreselijke en onbegrijpelijke keuze, als je het mij vraagt. Het maakt van een mooi minimalistisch thema een ontzettende bende.

(Maar ik zie dat de maker van het thema uit China komt. Misschien dat zijn keuze in het Chinees minder vreselijk en onbegrijpelijk is.)

Opvallend genoeg was dit euvel me totaal niet opgevallen op mini’s demopagina. Ook hier geldt dus weer: er gaapt een gat tussen een goede demo en een goede applicatie (of in dit geval: een goed thema). Aan het begin en eind van de dag - en alles ertussenin - gaat er niets boven zelf aan de slag gaan met bepaalde code.

Fix #1

Dat ik besloot om beide issues onmiddellijk aan te pakken, is tekenend voor mijn enthousiasme voor dit thema.

Het afbreken van de woorden bleek met een eenvoudige CSS-aanpassing zó opgelost te zijn. Mijn eerste pull request op GitHub - en dus mijn eerste bijdrage aan de open source community - was daarmee is een feit! Twee regels code: zo bescheiden kan een begin zijn.

(Wat ik op dat moment nog niet zou weten, was dat het ook mijn eerste twijfelachtige bijdrage aan een open source-project zou zijn. Husnul Anwari - “just an ordinary developer” - wees me bijna twee weken later op het feit dat mijn oplossing deprecated was. Gelukkig bleek dat eenvoudig te fixen. Men zegt niet voor niks: vier ogen zien meer dan twee.)

Fix #2

Het toevoegen van i18n was een uitstekend zelfstudieprojectje voor op een vrijdagochtend. Niet alleen verving ik de huidige tekst door variabelen, ik voegde meteen ondersteuning voor Nederlands toe. Dit bleek nog best een interessante uitdaging. De maanden dienden namelijk ook vertaald te worden, waardoor er een heuse vertaaltabel bijgevoegd moest worden.

Dat het bij een vrijdagochtendproject bleef, heb ik overigens geheel te danken aan tale, mijn huidige thema, van wie ik de implementatie volledig afkeek. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: tale is een geweldig thema.

Mijn tweede bijdrage aan de open source community was al wat flinker: acht gewijzigde bestanden. I’m on fire!

Is dit de ware?

Na al dat werk zou je haast denken: dit moet ’m wel worden, het nieuwe thema van dotkarl. En eerlijk is eerlijk, mini was heel dichtbij. Ik heb zelfs een branch op GitHub klaarstaan met de code.

Maar geheel in lijn van de twijfelachtige stakeholder waar ik me mee identificeer, wees ik mini op het laatste moment af. Om een pietluttige reden, uiteraard.

Wat blijkt nu namelijk: het thema plaatst een spatie na elke link. Als je in het luchtledige linkt is dat niet erg, maar zodra er een leesteken zoals een punt of een afsluitend haakje achteraan komt, ziet het er… nu ja, niet uit.

Hoe langer ik ernaar keek, hoe meer het lettertype me ook tegen ging staan. De gewetensvraag was dan ook een tijdlang: moet ik er langer naar kijken of niet?

Conclusie

Het antwoord is eigenlijk simpel: nee, weg ermee! mini was een serieuze concurrent van tale, dat moet gezegd worden, maar het kan er toch niet aan tippen.

Anders dan bij hello-friend, zijn de overwegingen hier voornamelijk van esthetische aard. Bovendien, ook nu weer word ik met de neus op de goede kanten van mijn huidige thema gedrukt, elke keer als ik naar een ander kijk.

Dus ja, tale blijft voorlopig. Niet slecht voor het eerste wat ik tegenkwam, toch?

…en die fixes dan?

O ja, mijn fixes! Die staan nog allebei open. Net als een stuk of wat pull requests van de afgelopen drie jaar, zie ik nu ik er zo naar kijk. Laat dat dus de les zijn:

dotkarl · hugo · leermoment · open source · thema's · web development