Deze blog bevat tooltips

Vaste lezers van dotkarl weten dat ik graag terug mag verwijzen naar eerdere blogs. Dan zeg ik dingen als: “zie deze en deze blog” (zie bijvoorbeeld deze en deze blog).

Het nadeel van die manier van verwijzen is natuurlijk dat je als lezer geen idee waar je terechtkomt als je op die link klikt. (Hoewel, niet helemaal, want je browser vertelt je, linksonder in het scherm, wel wat de URL gaat zijn. Maar, eerlijk is eerlijk, erg gebruiksvriendelijk is dat niet.)

Dat kan beter, zou je denken.

Tooltips

En het kan ook beter, blijkt, want Markdown ondersteunt tooltips. Als er een tooltip aanwezig is, dan krijgt de lezer wanneer deze met z’n muis over een link gaat, een hint te zien van wat er gebeurt als ‘ie erop klikt.

Een tooltip toevoegen is een kwestie van een stringetje achter de URL te plakken in je Markdown plakken. Kijk maar:

[Kijk maar](https://www.karlvanheijster.com/ "Hé kijk, een tooltip!")

Simpel toch!

Je hebt van die dagen, dan blog je al ruim twee jaar en dan pas ontdek je dat Markdown tooltips ondersteunt.

Lezen

Er zit een les in dit verhaal – maar ja, welke?

Ik denk: gebruik je zelfstudietijd niet alleen om nieuwe dingen te leren. Lees af en toe een boek over een technologie die je je al behoorlijk eigen hebt gemaakt – of denkt te hebben gemaakt. Want het is haast een zekerheid dat die technologie meer handige features herbergt dan je nu gebruikt.

In dit geval is de technologie Hugo in het algemeen en Markdown in het bijzonder, en het boek Hugo in Action van Atishay Jain. Geen must read – ik bedoel, ik houd het bloggen al een hele tijd vol zonder Atishays hulp –, maar wel leerzaam en prettig geschreven.

Ik heb er pas 90 van de ruim 400 pagina’s op zitten en ik ben nú al een betere blogger geworden. – O, nog zo’n ding: wist je dat Markdown twee streepjes (--) omzet naar een lang streepje (–)? jongenhoudopwantikgakapotvanaldienieuweinzichten!!

boeken · hugo · leermoment